Världens godaste saffransrecept

Hur har ni det i julstöket?  Om någon fortfarande letar det ultimata receptet till morgondagens efterrätt, kan du nu sluta leta! Jag har testat inte mindre än två helt grymma saffransrecept i dagarna, och vill förstås dela med mig av båda två!

Det första är den saftigaste och mest lättbakade saffranskakan någonsin, och det andra är…

…sandwich med saffransglass, mellan två nybakta  pepparkakor. Alltså jag är fortfarande lite chockad över hur gott det här var! Vi har precis festat loss med en varsin.

Här kommer först receptet på den absolut godaste och saftigaste saffranskakan jag ätit:

Silverödlans saffranskaka

Ingredienser:

150 g vit choklad

150 g smör

0,5 g saffran (en påse)

2 dl socker

drygt 1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

Gör sä här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret i kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen i bitar.
  3. Mortla saffranet med en gnutta socker för att finfördela det. Blanda saffranet i smöret + chokladen.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop med saffrans-smöret för hand.
  5. Tillsätt till sist äggen en och en. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter. Vill du ha kakan lite kladdig i mitten, kan du dra av någon minut på gräddningstiden.
  6. Efter att kakan svalnat, servera den med hallongrädde. Vispa grädde och blanda i hallon efter smak. Jag använde frysta hallon men man kan självklart även välja färska bär.

Silverödlans julsandwich

Ingredienser:

5 dl vispgrädde

1 burk karamelliserad mjölk

1,5 g saffran (tre påsar)

pepparkaksdeg

Gör så här:

Vispa grädden till hårt skum. Blanda i den karamelliserade mjölken. Mortla saffranet med ca 1 tsk strösocker för att finfördela det. Blanda i gräddsmeten.

Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper.  Min form är 24 x 30 cm och den var ganska lagom i storlek.

Frys in glassen i minst fyra timmar.

Under tiden glassen är i frysen, baka pepparkakor att ha runt den. Jag gjorde några avlånga fyrkanter och några stora hjärtan. Det är enklast om man väljer en form som är relativt enkel, utan krumelurer.

Tänk på att göra två av varje form. Glassen räcker till ca 10 st sandwichar i  GB-sandwich-storlek.

Jag tryckte små mönster i degen med en Iittala Kastehelmi-lykta , men det påverkar inte smaken 😉 så det går förstås att utesluta.

Förbered allt tills du tar ut glassen ur frysen. Jobba så fort du kan, och skär lagoma bitar av glassen till de fyrkantiga glassarna. Lägg glassen på den ena pepparkakan och lägg den andra över. Vira gärna en bit smörpapper runt glassen.

Till hjärtan, ta ut hjärtan av glassen med pepparkaksmåttet och lägg mellan två pepparkakor på samma sätt som ovan.

Frys in styckesglassarna en gång till i minst någon timme.

Båda recepten passar även utmärkt till att servera på juldagarna, när släkten kanske tittar förbi.

En riktigt god jul önskar jag er alla fina följare!