Sotade höstlöv

Den här hösten har varit något helt utöver det vanliga. Vackraste hösten på väldigt länge, med klara fina färger på träden och väldigt lite regn. Soligt har det också varit, och mestadels även varmt. En riktigt fin höst helt enkelt!

Men nu börjar den finaste tiden sakta att avta, och snart är vi åter i mörkerträsket. Lamporna tända hela dagen och mörkt som på natten från tidigt på eftermiddagen, ush som jag inte ser fram emot det!

Ett sätt att njuta av de sista vackra löven är att sot-trycka dem på ett papper. Det enda som behövs förutom löv och papper är en kakelplatta, matolja, hushållspapper och ett stearinljus. Små svampar att dutta med kan också vara bra att ha till hands.

Börja med att stryka ett tunnt lager matolja på kakelplattan. Håll plattan ovanpå ett stearinljus, några centimeter ifrån, och låt lågan slicka på plattan. Matoljan blir genast svart av sot. Flytta kakelplattan fram och tillbaka tills hela oljan är sotad.

Tryck nu lövets avigsida mot sotet, eller dutta sot på lövet med en liten svamp. Placera lövet sedan på pappret, lägg en bit hushållspapper över lövet och pressa det mot pappret. Lyft bort lövet, och voila, ett vackert lövmönster uppträder!

Det går åt väldigt lite matolja. En tunn strykning räcker, annars blir trycket fett. Samma olja kan dessutom sotas om och om igen! Man kan trycka 3-4 löv innan det är dags att sota oljan på nytt.

Sotade löv kan användas till mycket: En höstig tavla, placeringskort, paketkort, dekoration på kuvert och mycket annat. Här ovan har jag även använt bokstavs-stämplar. Man gör precis likadant med stämplarna som med löven, trycker dem mot sotet och stämplar sedan på önskat ställe.

Tips! Ta fram allt du behöver, även lite extra papper, innan du börjar själva sotandet. Sotet är väldigt lätt att tvätta av från händerna (och även från kakelplattan), men att trycka löv är så roligt så man vill inte springa iväg för onödan mitt i, bara för att tvätta händerna!