Solrostårta

Ett himla tjat om solrosor i år 🙂

Men det är bara sååå snyggt och slutet-av-sommaren-aktigt med solrosor. Och nu känns det verkligen som vi lever de allra sista sommardagarna för i år, innan hösten totalt tar över. Och det vill jag fira med en solrostårta!

 

Den här ätbara solrosen är, trots sitt avancerade utseende, både lätt och snabb att skapa. Och det bästa av allt är, att du behöver bara tre ingredienser: Marschmallows, gult socker och kakao!

Som bas har jag använt en färdigköpt dajmtårta från Almondy. En hemmagjord tårta är förstås ännu godare, men ibland har jag varken tid, lust eller ork till att baka en tårta.

Här är allt som jag använt: Tårta, vispat grädde att täcka tårtan med, en påse marschmallows, gult dekorsocker och kakao.

Gult dekorsocker går att köpa färdigt i affären, men det är även jättelätt att göra eget: Ta ca 2 dl strösocker, dutta över gul flytande karamellfärg och en liten gnutta vatten för att färgen ska blandas lättare. Blanda allt med en sked tills allt socker är genomfärgat. Börja med lite färg och tillsätt mer allt eftersom, tills du är nöjd med nyansen. Ju mer vatten du använder, desto lättare är det att fördela färgen jämt, men ditt socker blir så klart också blötare. Jag brukar göra detta kvällen innan och låta sedan sockret torka utspritt på bakplåtspapper över natten. På morgonen mortlar jag sedan sockret fint igen.

Klipp ett gäng marschmallows diagonalt till halvor. Hur många blad du behöver till ytterringen beror på storleken på din tårta. Jag behövde 9 marschmallows = 18 halvor.

Doppa den kladdiga sidan av marschmallowsen i gult socker.

Täck hela tårtan med rejält lager med grädde. Placera solrosbladen allt eftersom runt tårtans ytterkant.

För nästa ring med blad, klipp marschmallowsen först till diagonala halvor. Klipp sedan bort hörnet på varje blad enligt bild. Detta för att få plattare blad. Spara hörnen till nästa steg.

Lägg ytterligare två ringar med blad på din tårta.

Ta sedan de minsta hörnbitarna från förra steg och rulla hela biten i kakao. Placera kakaobitarna i mitten av tårtan. Jag hade en stekpincett till hjälp för att få bitarna att sitta där jag ville ha dem.

Här ser man hur de yttre bladen är tjockare än de övriga, och utgör därmed en stabil grund för blomman.

Tårtan var oväntat enkel att skära i bitar trots den utstående dekoren.

Lycka till med din tårtdekorering!