Solrosfrallor

Sensommarens vackraste bröd, det måste väl ändå vara dessa solrosfrallor!

Få saker förknippar jag lika mycket med sensommaren än solrosor. De är så otroligt vackra! I början av sommaren, då dyker pionerna upp i mataffärernas blomsterdiskar, och i augusti, ja då är det solrosornas tur. Plötsligt kan man köpa dem överallt, till och med på bensinstationen.  Då känns tiden för kräftskiva, skolstart och mörka kvällar endast ett stenkast bort.

I år blev jag så till den milda grad förälskad i solrosen, så jag till och med bakade bröd i form av solrosblommor. Och jag måste nog säga att det blev de vackraste frallorna jag sett på evigheter!

Har du en kräftskiva inplanerad? En grillkväll? Höstens första soppmiddag? Är bara i största allmänhet på gång att baka bröd?

Varför inte forma några av frallorna i slorosform? De väcker garanterat uppmärksamhet och blir en fin detalj på vilket festbord som helst. För att inte tala om hur de lyfter vardagsmiddagen!

Ta ditt favorit brödrecept. Sätt en bröddeg.

Jag gjorde den enklaste bröddegen som finns, vitt formbröd. Sånt där bröd-för-dagen som lunchrestaurangerna brukar ha. Rätt gott om man äter det direkt, inte alls speciellt gott dagen efter. Jag skulle förbereda vitlöksbröd till ett senare tillfälle, därav mitt receptval.

Om du vill göra vitt formbröd, kommer receptet här:

50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 tsk honung

12-13 dl vetemjöl

Ägg till pensling

Vallmofrön

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll i bunken. Blanda med en trägaffel tills jästen löst sig.
  2. Blanda i salt och honung.
  3. Tillsätt vetemjölet lite åt gången. Blanda först med trägaffeln och sedan med handen.
  4. Knåda degen tills den går ihop sig och känns smidig, ca 10 minuter.
  5. Låt degen jäsa i 20 minuter, tryck ner luften från degen och jäs 20 minuter till.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ta upp den jästa degen på bakbordet. Knåda ut luften.

En väljäst deg redo att bli solrosbröd!

Dela degen i fyra delar. Dela varje del i ytterligare fyra delar.

Dela en degbit i två halvor. Rulla ena halvan till en liten fralla. Lägg den på bakplåtspapper. Rulla andra halvan till en lång korv. Dela den i 12-16 delar.

Lägg alla de små tillplattade delarna som kronblad runt den runda frallan. Om bladen inte riktigt vill fastna, kan man stryka lite vatten runt frallan.

Bladen kommer även att fastna bättre i och med att brödet jäser.

Låt solrosorna jäsa under en bakduk i en kvart.

I stället för att pensla bröden med uppvispat ägg, separera gulan och vitan. Pensla mitten med äggvitan och kronbladen med äggulan. Vill du få ännu tydligare gul färg på bladen, kan du tillsätta lite gul karamellfärg i äggulan. Jag har inte gjort det, tycker det räcker med färgen som äggulan ger.

Strö på vallmofrön i mitten av varje blomma.

Grädda bröden i 250 grader ca 8 minuter.

Låt svalna på galler.

Tänk så snyggt det skulle vara att duka med dessa bröd, en solros vid varje kuvert! Verkligen pricken över i:et på vilken sensommarfest som helst!