Silltårta och en pärlad midsommarstång

Hej i midsommardagen!

Hoppas ni hade en fin midsommarafton, trots det klassiska midsommarvädret. Vi hade ett lungt firande, först hemma och sedan en knytis inne i samhället med familj och vänner.

På förmiddagen blev jag och Natalie, dottern på 12, sugna på att pärla en varsin midsommardekoration. Det blev en varsin fin midsommarstång att sticka i tårta.

Midsommarstång

Det som behövs för att tillverka vår midsommarstång är:

  • Hamapärlor
  • Grillpinnar
  • Tunn ståltråd och en tång
  • Svart akrylfärg
  • Svart bomullsgarn
  • Limpistol

Börja med att knipsa av en bit av den ena grillpinnen med en tång. Bind ihop pinnarna med ståltråd som på bilden. Ha spetsen nederst för att kunna sticka in den i tårtan sedan.

Måla hela konstruktionen med svart akrylfärg. Lägg den sedan åt sidan för att torka.

Pärla två blomsterkransar på runda pärlplattor och stryk ihop dem på ena sidan. De kan med fördel bli lite olika, precis som riktiga blomsterkransar är. Har du minipärlor, kan du göra mycket mer detaljerade blommor, men våra kransar är gjorda med midipärlor (den vanliga storleken).

Pärla en liten svensk flagga eller trekantig vimpel att ha på högst upp.

Ta en bit av det svarta bomullsgarnet och trä på gula och blåa pärlor. Knyt fast pärlgirlangen i varje spets uppe på stången. Ta lite lim på varje knut, för att samla ihop trådändarna och för att förstärka knuten.

Limma fast dekorationerna på stången med limpistol.

Klart!

Silltårta

Den här silltårtan är sååå god, och brukar alltid vara lika populär med strykande åtgång!

Du behöver:

Botten

  • 250g finskt rågbröd (eller kavring om du föredrar det)
  • 75g smör

Fyllning

  • 300g matjessill (1,5 burkar)
  • 3,5 gelatinblad
  • 1 rödlök
  • 200g Philadelphiaost
  • 3dl gräddfil
  • 1 kruka dill
  • svartpeppar

Garnering

  • 1 kruka gräslök
  • 5 rädisor

Gör så här

Botten

Finhacka brödet i matberedaren. Blanda i det smälta smöret. Tryck ihop blandningen i botten på en springform. Lägg formen i kylen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

Blötlägg gelatinbladen i lite kallt vatten. Låt sillen rinna av i durkslag. Spara lite av spadet.

Skala och finhacka löken. Blanda den med Philadelphiaost, gräddfil, peppar, finklippt dill och finhackad sill i en bunke. Smaka av med sillspad.

Ta upp gelatinbladen och krama av nästan all vätska. Låt smälta i en kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen.

Häll blandningen ovanpå brödbotten. Låt stå i kylen minst 4 timmar, helst över natten. Garnera med skivade rädisor och finklippt gräslök.

Njut!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *