Prinsessbakelse av muffins

prinsessbakelseFinns det något bättre än en prinsesstårta?

Jo, en helt egen prinsesstårta. En liten miniatyrtårta i bakelseformat, så där lagomt stor att smälla i sig utan att dela med sig en smula 🙂 Och det bästa är, att det finns ingen anledning att dela med sig. Alla får nämligen en egen!

Dessa söta små bakelser är överraskande snabba och lätta att göra, och väcker garanterat uppmärksamhet! Grunden till godsaken är helt vanliga vaniljmuffins.

ett fat med prinsessbakelser Tänk så sött på bröllop, barndop, namngivning eller studentmottagning: En fin bakelse som väntar vid varje kuvert. Eller varför inte som avslutning på en bjudmiddag hemma. Eller på födelsedagsbrickan med ett tårtljus i!

Prinsessbakelse med ros

Det du behöver för fyra stycken bakelser är:

  • Fyra vaniljmuffins.
  • Ca 300g ofärgad extra vit marsipan.
  • Röd och grön hushållsfärg.
  • 3 dl vispgrädde.
  • Hallonsylt, gärna en slät, till exempel i sprutflaska.
  • Marsanpulver.
  • Myntablad.

Att göra marsipanrosBörja med att göra marsipanrosor. Du kan göra rosorna i förväg och förvara dem i lufttät burk upp till någon vecka. Dessa pyttesmå rosor tillverkas på exakt samma sätt som en ros i vanlig storlek, förutom att alla delar så klart är mycket mindre.

Ta ca 50g marsipan för fyra rosor. Färga den rosa med hushållsfärg. Dela den färgade marsipanen i fyra delar. Om marsipanen är klibbig och svår att jobba med, kan du pudra den med lite florsocker.

Rulla 10-12 små bollar för varje ros, ca 1 cm i diameter. Antalet bollar beror på hur många blad du vill ha på din ros.

Platta till bollarna. Platta till kanterna ytterligare runt nästan hela bladet (ca 3/4).  Håll den tjocka delen neråt när du bygger ihop rosen.

Rulla första bladet rätt hårt till en rulle. Lägg ett till blad utanpå rullen.

Hur man gör en marsipanrosFortsätt lägga till blad till din ros omlott med föregående bladet, ända tills du är nöjd med storleken på rosen. Rulla överkanten av bladen utåt allt eftersom. Nyp till i mitten av bladet för att göra en liten spets på det.

När du är klar, nyp ihop bladen i varandra lite lätt där du håller i. Sist är det bara att skära av den tjocka stammen på rosen med en vass kniv.

hemmagjorda marsipanrosorFyra färdiga rosor att dekorera bakverk med!

att göra en bakelse av en muffinsSkala av muffinsformen på fyra vaniljmuffins. Det går fint att använda köpta muffins, men jag bakade egna enligt receptet här.

Skär av den toppiga delen högst upp. Dela varje muffins i tre delar.

Första lagret nerifrån ska bestå av hallonsylt och vispgrädde. Andra lagret ska vara vaniljkräm av marsanpulver. OBS! Gör marsansåsen enligt anvisning för vaniljkräm, inte vaniljsås. Vaniljsåsen blir alldeles för rinnig som tårtfyllnad.

prinsessbakelse innan marsipanlocketTäck hela muffinsen med vispgrädde. Lägg rejält med grädde högst upp och forma den till  en rund kulle.

MarsipanbakelseFärga resterande marsipan ljust grön med karamellfärg. Använder du geléfärger- ta gul med bara en liten gnutta blått i. Dela den färgade marsipanen i fyra delar.

Rulla varje del till en boll och kavla till ett tunt lock på en florsockrad skärbräda. Lägg locket, som ska vara rejält för stort för att lägga sig snyggt, över bakelsen och tryck till kanterna längst ner med en spatel eller en kniv. Skär av överflödig marsipan.

PrinsesstårtaPudra bakelserna med florsocker. Droppa en liten droppe vatten högst upp och lägg rosen ovanpå. Ta några späda myntablad och stick under kronbladen som foderblad.

ett fat med prinsessbakelser

en bit kakaSedan är det bara att ta emot folkets jubel 🙂 Dessa bakelser gör garanterat succé  oavsett tillställning.

Har man tillverkat muffinsarna, rosorna och den färgade marsipanen i god tid, tar det inte lång tid att montera ihop själva bakelsen.

prinsesstårtorTips:

Det finns färdiga marsipanrosor att köpa på bakhyllan i mataffären, likaså färdiga gröna marsipanblad. Även färdigkavlade tårtlock i grönt finns att hitta på samma ställe. Det blir annan hantverkskänsla på bakelserna om man lägger ner lite arbete i detaljerna, men ibland räcker inte tiden, orken eller intresset. Då finns det som sagt fullgoda alternativ i hyllan på mataffären.