Plommonmarmelad

Vilket plommonår det är i år! Vårt lilla plommonträd bara dignar under tyngden av frukt. Vi har aldrig förr fått så här mycket plommon, tja, inte ens en femtedel av det här faktiskt.

Här om dagen kokade jag två olika sorters plommonmarmelad, och båda blev så goda så det är inte klokt! Jag använder alltid syltsocker när jag kokar sylt eller marmelad, tycker det är väldigt smidigt och resultatet blir alltid bra. Dessutom är det så enkelt att dosera.

Plommonmarmelad med vanilj och kanel

500g plommon (ca 35-40 st av vanliga små trädgårdsplommon)

3 dl syltsocker

2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker) eller en snittad vaniljstång

1 tsk kanel eller en kanelstång

 

Kärna ur plommonen och dela dem i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt puttra 10 minuter. Rör om då och då, speciellt mot slutet.

Lägg en liten klick marmelad på en tallrik. Om konsistensen är för tjock, tillsätt en halv dl vatten och koka upp igen. Om konsistensen är för lös, låt puttra en stund till.

Ta ut vanilj- och kanelstången och häll över i rena burkar. Låt svalna och förvara i kylskåp.

 

Plommonmarmelad med citron och ingefära

500g plommon (ca 35-40 st av vanliga små trädgårdsplommon)

3 dl syltsocker

1 liten ekologisk citron

5-15 g riven ingefära

 

Kärna ur plommonen och dela dem i mindre bitar. Dela citronen i fyra delar och skiva delarna i tunna skivor. Riv en bit ingefärarot fint med  rivjärn. Hur mycket ingefära man ska tillsätta är en smaksak. Jag hade 10 g på min marmelad. Den mängden ger en tydlig ingefärasmak men är inte alls starkt. Enligt min smak hade marmeladen gärna fått smaka lite mer ingefära medan mannen tyckte det var alldeles lagom så här.

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt puttra 10 minuter. Rör om då och då, speciellt mot slutet.

Lägg en liten klick marmelad på en tallrik. Om konsistensen är för tjock, tillsätt en halv dl vatten och koka upp igen. Om konsistensen är för lös, låt puttra en stund till.

Häll över i rena burkar. Låt svalna och förvara i kylskåp.

Den här marmeladen kommer att bli en klar vinnare på ostbrickan i höst!

Jag är även sugen på att testa göra plommonmarmelad med stjärnanis i. Tänker mig att det passar extra bra till pepparkakor till jul. Och så ser det ju så trevligt ut i burken med stjärnanis!