Petit choux

Petit choux, detta franska luftiga bakverk som många med mig har barndomsminnen kring! Fjäderlätta, försvinnande goda och går fint att göra både gluten- och sockerfria.

Här kommer receptet:

Ca 25 st. små eller 15 större petit choux

Ingredienser:

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och låt koka upp. Vispa ner mjölet i omgångar samtidigt som blandningen småkokar på svag värme. Efter att allt mjöl är tillsatt, vispa kraftigt tills degen släpper vid kanterna och bildar en klump runt vispen. Låt blandningen stå och svalna ca 5 minuter.

Vispa i ett ägg i taget. Vispa kraftigt ca 30 sekunder mellan varje ägg.

Spritsa eller klicka små bollar eller avlånga former på bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen med vanlig värme, inte varmluft. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen då petit chouxen är väldigt känsliga för drag och lätt säckar ihop. Grädda i ca 25 minuter eller tills de fått lite färg.

Låt bakverken svalna helt innan fyllning. De går även fint att frysas in.

Öppna bakelserna genom att riva upp eller skära bort ett lock. De är nästan ihåliga så om man vill, kan man bara göra ett litet hål och spritsa i fyllningen. Fyll dem med vispgrädde och sylt eller färska bär. Pudra lite florsocker på toppen. Eller välj någon av fyllningarna nedan:

Citronkräm:

Vispa upp en dl chreme fraiche till ett hårt skum. Blanda i ca 3/4 dl lemon curd. Fyll petit chouxen med citronkrämen och strö på lite hackad choklad.

Chokladglasyr:

Blanda 1 dl florsocker med 1-2 msk kakao. tillsätt vatten lite åt gången tills blandningen är trögflytande. Häll i en liten plastpåse, klipp upp ett hål i hörnet och spritsa på dina bakverk.

Nutellagrädde:

Vispa 1 dl grädde till ett hårt skum. Vispa i ca 0,5 dl Nutella. Fyll petit chouxen med nutellagrädden.

Tips! Petit choux kan även fyllas med salt fyllning, till exempel färskost och gravad lax eller rostbiff och pepparrotsgrädde.