Pepparkakshus-hur gör man?

Jag älskar att baka pepparkakshus. Alltså ÄLSKAR! Jag ser fram emot varje pepparkaksbygge i månader. Redan innan löven gulnat på hösten, börjar jag tänka på årets kommande bygge. Sedan att jag oftast inte har en aning om vad jag ska bygga två dagar innan starten, det är en annan sak 🙂 Det löser sig alltid. Och skulle man haft lite fler timmar på dygnet, skulle jag bygga flera hus varje år.  Men det finns ju så mycket annat roligt att pyssla med veckorna innan jul, så det får räcka med ett bygge per år.

Jag ritar alltid ett eget hus. Det finns färdiga mallar att skriva ut på nätet men de har jag inte testat.

Först ritar jag huset på vanligt rutat papper. Sedan ritar jag ett mönster, vägg för vägg och del för del, på samma rutpapper, med blyertspenna och linjal. Vissa delar och hörn är lite knepiga, då gör jag helt enkelt så gott jag kan. Det brukar alltid funka någorlunda ändå. I värsta fall får man skarva lite med färdiga köpepeppisar vid något bortglömt hörn 🙂 I slutet kollar jag igenom allt en gång till: Har jag helt säkert ritat mönster till alla väggar, alla takdelar, alla fönsterspröjsar…

Jag har byggt pepparkakshus de flesta jular sedan 13-14 år tillbaka. Förr byggde jag alla mina hus av vanlig köpesdeg och limmade ihop väggarna med smält socker. Men förra året testade jag att göra egen deg, en så kallad husdeg. Det är en deg som doftar, smakar och ser ut som pepparkaksdeg, men är mycket hållbarare. Man kan även kavla den tunnare och delarna håller formen bättre vid gräddning.

Samtidigt med degbyte, gjorde jag även en annan ändring: Jag limmade ihop huset med limpistol. Innan det stora bygget testade jag att limma ihop en liten pepparkaks-ljuslykta med kristyr. Det funkade också förvånansvärt bra.

Egentligen har jag inget emot smält socker heller, och visst kan man få en och annan brännblåsa om man har otur, men det värsta är att det färgar kristyren ljusbrun.  Så från och med nu kommer jag alltid att använda limpistol, förutom om det av någon anledning är viktigt att bygget är alltigenom ätbart. Då får det bli kristyr som lim.

Jag har testat använda ätbart lim på tub men det funkade inte alls. Vet inte om det kanske funkar för småbyggen, men för mina jättehus behövs starkare grejer än så.

Finns det då några speciella knep för att lyckas med sitt bygge? Ja det finns det, förstås. Alla har sina egna knep och sina beprövade sätt, därför är mina tips just bara tips. Jag har till exempel aldrig gjort en kartongmodell för att se om mönstret funkar, medans många gör det varje gång.

Här nedan listar jag några tips som kan vara en hjälp på vägen:

  • Se till att du har gott om tid. Att baka ett stort pepparkakshus tar tid. Dessutom kan det vara skönt att kunna göra annat emellan momenten. Våga låta bygget vila några dagar om du känner för det. Det är faktiskt bara ett pepparkakshus, och det ska vara roligt att bygga!
  • Märk upp varje mönsterdel riktigt ordentligt. De färdig-gräddade delarna ser förvånansvärt lika ut i slutet 🙂

  • Tänk på att lämna öppningar till ljus-slingorna, eller gör ett hål i bakväggen innan gräddning. Det underlättar enormt!
  • Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper. Speciellt de stora delarna kan vara skönt att slippa lyfta på. Ha en linjal till hjälp för att kunna skära riktigt rakt.
  • Skär ut fönster med en liten vass kniv.
  • Direkt efter gräddningen, lägg rätt mönster på rätt del. Använder du köpesdeg, skär till kanterna medan delarna ännu är varma, om de råkat svälla lite för mycket i ugnen. Lägg gärna något tungt, till exempel en stor bok, ovanpå de stora delarna tills de svalnat. Ha bakplåtspapper mellan boken och kakan.

  • Vill du ha gelatinblad som fönster, är det nu dags att limma fast dem på baksidan av alla delar med fönster. Lägg åter igen boken över som tyngd tills limmet fäster.
  • Dekorera alla delar med kristyr innan montering. Jag gör en helt vanlig kristyr med en äggvita, ca 4 dl florsocker och en halv tsk citronsaft eller ättika. Blandar alltid ihop kristyren för hand, med en gaffel, för att minimera mängden luft i den. Man kan vispa kristyren med elvisp och blanda i mycket luft men då blir den annorlunda, fluffig marängsmet och kallas då för kristyrsmet. Kristyrsmeten spritsas med större tyll. Det är inget jag brukar använda mig av men jag vet att många gör det.

  • Jag använder en strut av bakplåtspapper, utan tyll, till att spritsa med. Det är inget magiskt med det och jag är säker på att en spritspåse av plast funkar på precis samma sätt. Jag är bara van vid det lite gammaldagsa sättet.
  • Små platta detaljer kan göras av kristyr och limmas på plats med ännu mer kristyr, efter att huset är färdigmonterat. Rita till exempel staketdelar på rutat papper. Lägg pappret i en plastficka och spritsa på plastet efter sträcken. Låt torka ordentligt, helst ett dygn eller åtminstone över natten. Ta loss försiktigt. Spritsa hellre flera små delar än ett längt staket till exempel, risken är stor att den spricker. Gör gärna några extra delar att lappa och laga med.
  • Efter att dekoren torkat, är det dags att limma ihop bygget. Sedan återstår bara slutfinishen, att täcka skarvarna med kristyr, dekorera och fixa fint runt om huset. En ljus-slinga eller två är trevligt att ha inuti.

Och till sist, receptet till husdegen jag använder:

Silverödlans husdeg

Ingredienser:

15 dl rågsikt

1 msk ingefära

2 msk kanel

1 msk nejlika

1/2 msk finmalen kardemumma

1 tsk salt

1  1/4 dl (alltså 1,25 dl) citronsaft

1 ägg

1 ägg-gula

60 g smör

1,5 dl honung

4 dl socker

Gör så här:

  • Smält smöret och rör i socker och honung. Sockret behöver inte smälta.
  • Vispa ihop citronsaft, ägg och ägg-gula. Tillsätt blandningen i sockret.
  • Blanda ihop mjöl, kryddor och salt. Tillsätt lite i taget.
  • Knåda ihop degen. Den blir, och ska bli, väldigt fast.
  • Degen behöver inte vila utan kan bakas ut direkt.
  • Delarna gräddas i 175 grader i ca 20 minuter.
  • Förvara överbliven deg i plastpåse i rumstemperatur. Är den för hård att kavla ut, kan den värmas i mikron som hastigast.

Lycka till med ditt bygge!