Påskbakelser

För något år sedan gjorde jag, och säkert många andra, en siffertårta så fort någon fyllde år. Siffertårtorna, eller number cakes som de ofta kallas även i Sverige, är väldigt fina och festliga. Och så länge man firar en som fyller något mellan 1-9 år, är de även väldigt rimliga i mängden 🙂 Men så fort det behövs två siffror, blir det väldigt mycket kaka! Väldigt mycket av väldigt mastig kaka 🙂

Dessa små påskbakelser är gjorda med samma goda recept men är mycket mindre i storlek. Jag tog ut kakor med pepparkaksmått med påskmotiv. Kakmåtten har jag köpt på Ica Maxi för något år sedan.

Receptet räcker till 80-100 enkla kakor, beroende på storlek på kakmåtten, tjockleken på degen och hur mycket deg du råkar äta upp… Ursprungligen hittade jag receptet på Lisa Abefeldts blogg, tack Lisa.

Påskbakelser

Mördeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 400 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor

Blanda ihop alla ingredienser för hand. Slå in degklumpen i lite plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut den kalla degen, hela eller en lagom bit. Ta ut kakor med kakmått. Se till att du har tre delar av varje form då varje bakelse består av tre lager.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 8-9 minuter. Passa noga så de inte bränns. De ska bara få lite färg på kanterna.

Min första plåt, på bilden, flöt ut lite väl mycket. Jag tryckte ut kakorna en gång till direkt efter att de kom ut. Den återstående degen tillsatte jag lite vetemjöl i innan utkavling, och då höll kakorna formen perfekt.

Frosting

  • 300 g Philadelphiaost
  • 1 paket florsocker
  • 120g mjukt smör
  • gul karamellfärg

Blanda ihop ingredienserna till frostingen med elvisp.

Färga hälften av frostingen citrongul med karamellfärg. Fyll båda färgerna i två engångs-spritspåsar med en liten tyll.

Gör tre lager av varje kaka med frosting emellan. Jag gjorde nedersta lagret med vitt, mittenlagret med gult och översta lagret med båda färgerna.

Dekorera översta lagret med små godisar eller strössel. Dessa bakelser är bäst med små dekor på för att formen på kakan ska komma till sin rätt. Jag dekorerade några med hallon och physalis men fick ta bort det då formen på kakan försvann alldeles.

Lycka till med påskbaket och trevlig påsk!