Om mig

Om mig:

Varmt välkommen till min blogg Silverödlan! Jag som driver bloggen heter Merja Erkstam, är född i Finland men har bott i Sverige sedan 1994. En kreativ själ med tusen projekt på gång samtidigt. Är även mamma till fem barn varav de två yngsta, Oliver 14 och Natalie 12, bor kvar hemma.

Jag och familjen bor i Knivsta, en mellanstor kommun strategiskt placerad två mil från Uppsala och fem mil från Stockholm. Till Arlanda tar man sig på en kvart med bil eller tåg. Trivselhus byggde vårt hus för 12 år sedan. Vi bodde i ett radhus men behövde flytta till större, och trots att vi egentligen ville köpa ett färdigbyggt hus, kunde vi inte stå emot när vi väl sett tomten: Ute på landet med hästhagar, ängar och åkrar som närmaste granne, bär- och svampskog bakom huset och en utsikt på nästan tre kilometer från vardagsrumsfönstret. Det här är vårt paradis, vår oas och fristad. Pulsen åker ner så fort man svänger in på den alltid lika dammiga och gropiga byavägen som leder hit, till vårt ställe på jorden. Här kan man verkligen andas fritt!

Jag tycker verkligen om att skapa med händerna. Nästan allt som innehåller något slags kreativt pysselmoment faller mig i smaken. Älskar att pyssla med papper, lera, pärlor, skinn och metall, använda mig av material från naturen, virka, sticka, sy, göra om möbler och mindre föremål, skriva, baka, tova, arrangera blommor, inreda, påta i trädgården och tusen saker till. Men det jag brinner för allra mest är nog ändå matkonst! Att få karva ut en ros ur en melon, arrangera färgglada och lekfulla fruktfat eller baka ett pepparkakshus, det är bland det roligaste jag vet. På bloggens startsida, under ”Matkonst av mig”, kan du se exempel på sådant jag skapat.

Att skapa har alltid varit en hobby för mig. Mitt yrke har under 20 år varit inom processindustrin, där jag arbetat som processingenjör och utvecklingsingenjör inom kvalitetskontroll, processutveckling, FoU (forskning och utveckling) samt miljöanalys och vattenrening.

I januari 2017 sa jag upp mig från mitt jobb. Jag gillade det jag gjorde men jag varken kan, vill eller orkar jobba heltid. Har nästan alltid jobbat 50-80%. Men då jag inte längre hade småbarn att ”skylla på” och därmed ingen laglig rätt till deltid, blev det allt svårare att få jobba deltid. Egentligen ganska galet, i vården kämpar många för att få gå upp i tid men får inte, och i vissa andra yrken är det tvärtom.

 Nu ger jag det kreativa en chans i stället. Därför startade jag enskild firma Silverödlan i juni 2018. Namnet Silverödlan syftar på att jag förmodligen med mina 48 år är lite äldre än de flesta bloggare (silver), men jag är snabb i tanken och rätt kvick och uthållig även i praktiken (ödlan).

Exakt vad jag ska göra vet jag inte än. Det får chansen att visa sig. Så häng med på min nya spännande resa!