Makramélöv eller makraméfjädrar?

När man knyter makramé, får man oftast en hel massa garnrester och små garnstumpar över. Man börjar med kanske 40 lika långa garn, men beroende på hur många knutar man knuter med varje garn, blir de olika långa under arbetets gång.

Det är synd att kasta bort en hel hög med vackert och faktiskt rätt så dyrt garn i slutet!

Att göra ett gäng av dessa fantastiska små löv är ett sätt att ta vara på garnstumpar. Även korta stumpar på 10-15 cm går bra att använda.

Det finns videos på youtube på hur man knyter makramefjädrar. De flesta verkar nämligen tycka att det heter fjädrar, men det är nog en smaksak. Så här på höstkanten kan man väl kalla de för löv 🙂 De kan få heta fjädrar till påsken, så kan dekoren hänga framme året runt. Alltid är det tillräckligt nära till antingen höst eller påsk, den förra eller den nästkommande 🙂

Garnet jag använde ser ut så här och kommer från Slöjd Detaljer.

Börja med att klippa 20-24 garnstumpar (eller använd överblivna garnrester). Jag snurrade garnet runt handen och klippte av på ena sidan, alltså fick jag garnstumpar långa som två handbredder.

Ta nu en dubbelvikt lite längre garnstump och tejpa fast i underlaget enligt bild. Målartejp är perfekt till allt makraméarbete då den inte lämnar limrester efter sig.

Vik den första garnstumpen dubbel och pilla in under mittengarnet enligt bild.

Ta en till dubbelvikt stump och pilla in i öglan från andra hållet.

Trä in första garnets ändar igenom andra garnets ögla.

Dra åt och flytta knuten uppåt vid behov.

Fortsätt knyta på samma sätt. 10-12 knutar per löv kan vara lagom, men det beror på hur stort löv man önskar. Variera gärna antalet knutar. Jag tycker det är vackert om alla löv är lite olika, precis som i naturen.  Det ger ett mer levande intryck.

När du är klar, lossa tejpen försiktigt. Om du vill, kan du avsluta med att pilla i en träkula eller en pärla igenom upphängningsöglan.

Ta nu en kam och separera trådarna i varje garnstump. Jag använde en stålkam (avsedd för djurpäls), men det går fint att använda en vanlig kam också.

En färdigkammad makramelöv eller fjäder!

Jämna ut sidorna med en sax och forma ditt löv eller fjäder såsom du vill ha det.

Häng upp dina löv en och en, eller trä dem på ett snöre, en pinne från naturen eller en bit kvastskaft.

Bonustips:

Löv/fjädrar kan förstås göras av annat än makramégarn, till exempel av vanligt bomullsgarn. Här har jag gjort tre färgglada höstlöv genom att knuta fyrdubbelt garn runt en kärna av åttadubbelt garn. Det är nästan omöjligt att repa upp bomullsgarn, men det behövs inte heller om man knuter tillräckligt tätt. Det blir lövaktigt ändå!

Det orangea lövet fick en bit mjuk mocka runt upphängningen.

Upphängningen till det gula lövet flätade jag ihop. Sedan klippte jag en bit av en aluminiumburk, böjde till och limmade fast runt upphängningen med limpistol.

Hänget är en bit av samma aluminiumburk. Jag stansade bokstäverna med metallstansar inhandlade på Biltema. Fall betyder ju även höst så jag tyckte texten passade bra på ett höstlöv.

Och till sist har vi det bruna lövet, tillverkat på samma sätt som det gula, bortsett från flätningen. Denna gången fäste jag hänget med en bit skinnsnöre, för omväxlingens skull.

Hoppas du får en rolig och avkopplande pysselstund!