Joulutortut-Finska julstjärnor

Idag fyller mitt kära fädernesland Finland hela 101 år! Hurra!

Det finskaste som finns, och som är omöjligt att komma undan i juletid i Finland, är joulutortut. Det är ett bakverk gjord av smördeg och plommonmarmelad. Eller rättare sagt, originalet har en fyllning av plommonmarmelad. Numera finns det även otaliga andra varianter av fyllning, för den som inte gillar plommonmarmelad eller som vill variera sig. För man kan behöva variation: Dessa julstjärnor serveras överallt, äts hela tiden och är lika självklara under jul-och adventstid som skumtomtar och pepparkakor är i Sverige.

Jag tänkte visa ett antal vikningar på julstjärna. För jo, vikningen kan också varieras i oändlighet! Men stjärna är den klassiska vikningen, och så kan jag några till.

Det första som behövs är frysta smördegsplattor. Lägg dem på mjölat bakbord och låt dem tina i ca 20 minuter.

Under tiden kan du koka plommonmarmeladen. I Finland går den förstås att köpa färdig, likaså många andra varianter såsom äppel-kanel, päron-vanilj, aprikos- eller fikonmarmeladfyllning. Men det är väldigt enkelt att koka sin egen fyllning!

Häll de torkade plommonen i en kastrull tillsammans med en skvätt vatten. Låt koka upp och förtsätt koka tills plommonen mosats till en jämn marmelad. Tillsätt  meravatten allt eftersom, tills du är nöjd med konsistensen. Det tar ungefär lika länge att koka klart marmeladen som det tar för smödegen att tina.

En påse plommon ger precis lagom mängd fyllning till 20 julstjärnor.

Dela de tinade smördegsplattorna i halvor. En pizzaskärare är bra hjälpmedel till det.

Sedan är det bara att forma bakverken! Den klassiska stjärnan görs genom att skära ett snitt från varje hörn mot mitten.

Lägg en klick marmelad i mitten. Lyft upp varannat hörn och kläm ihop uppepå.

En annan, modernare variant är att göra vikningen klar innan man klickar på plommonmarmeladen.

En snygg variant av den klassiska stjärnan görs med smala band som lyfts upp till mitten.

Här är ytterligare två varianter, båda med klippning som inte går ända ut till degkanten. Som förr, lyfter man upp hörnen till mitten och klämmer ihop.

Det här är en ny variant som heter snöflingestjärna. Den är väldigt vacker. Jag ville ha en lite ljusare marmelad till denna variant, så jag tog min hemmagjorda äppelmos och kokade upp med en massa kanel och syltsocker för konsistensens skull. Jag ville ha en marmeladkonsistens eftersom sylt/mos bara rinner ut i ugnen. Fyllningen blev sååååå god!

Så här gör du snöflingestjärnan:

Klicka på marmeladen. Lyft upp hörnen och kläm ihop. Samla även kanterna till mitten och kläm ihop.

Vänd på degknytet och lägg det på bakplåten. Platta till en rundel. Skär fyra snitt med jämna mellanrum och sedan ytterligare ett snitt mellan varje.

Nyp ihop varje flik till en udd. Tryck med tummen i mitten för att få fyllningen att fördela sig åt alla håll.

Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 20 minuter.

Pudra över rejält med florsocker vid servering. Kokar man plommonmarmeladen själv, är det här ett bakverk helt utan tillsatt socker. Då behövs det lite florsocker för sötma, och dessutom är det ju snyggt.

En annan variant är att pensla bakverken med uppvispat ägg innan gräddning, precis som kanelbullar. Då kan man, om man vill, strö över hackade nötter eller mandlar.

Grattis Finland på 101-årsdagen! Hoppas du blev sugen på att prova baka några av varianterna.