Höstfin diy-kruka

Nu börjar dagarna bli kortare och hösten står vid dörren. Efter den fantastiska sommaren utomhus, är det mycket här inne i huset som är i behov av lite extra kärlek. Dessutom vill man ju höstmysa till det med nya kuddar i soffan, stearinljus i mängder, och kanske en och annan ny krukväxt.

 Har du, som jag, gamla släta krukor som kanske inte ser så moderna ut? Det är egentligen inget fel på själva krukan, de nöts ju inte precis ut av att stå med en växt i sig, men färgen kanske inte är den roligaste. Eller så är de missfärgade. Eller också lite kantstötta. Med enkla medel kan de bli som nya och få en mer modern touch.

Det finns oändligt många sätt att förnya en kruka. Mitt förslag är ett lite pyssligare och kladdigare sätt. Annars kan det ibland räcka med exempelvis lite ny färg eller decoupage.

Du behöver lim, garn av vilken sort som helst och en linjal.

Börja med att rita sträck på ytterkanten med jämna mellanrum.  För att få sträcken jämt placerade, mät krukans diameter med måttband. Jag hade nästan 3 cm mellan varje sträck i ytterkanten.

Räkna sedan sträcken och rita lika många sträck på nederkanten. Mät åter igen diametern med måttband och dela siffran med antal sträck. Då får du reda på avståndet mellan sträcken.

Är din kruka cylinderformad, är avståndet mellan övre och undre sträck förstås exakt detsamma.

Dra en sträng med lim från ett övre sträck till ett undre. Limma på en bit garn på varje limsträng.

Det är lättare att komma åt under krukan om den står på en förhöjning.

Låt limmet torka helt, helst över natten.

Jag testade sedan att spraymåla min kruka. Fast jag hade nog behövt välja ljusare garn från början, för färgen täckte lite dåligt.

Gillar man utseendet på sin kruka efter sprayning, kan man låta den vara som den är. Det gjorde inte jag 🙂

Jag tog vanligt snickerispackel och kladdade över hela krukan, med fingret som enda verktyg. Det var roligt och blev snabbt klart, och var faktiskt inte heller så kladdigt som man kunde tro.

NU blev jag nöjd 🙂

Ytan är lite ojämn och ruffig och jag gillar den så. Kanske kommer jag senare att spraya krukan med sprayfärg, men tills vidare får den vara såsom den är.

Krukan gör sig fint ihop med höstblommorna på altanen. Den spacklade ytan tål dock inte väta, så den får flytta in innan nästa regniga dag.

Nu har vi en fantastisk tid framför oss, med sprakande höstfärger utomhus och stearinljusmys inomhus med gott samvete 🙂 Alla årstider har sin egen tjusning och aldrig har man väl varit så klar för hösten som i år, efter den makalöst varma och sköna sommaren.

En härlig känsla helt klart!