Enkel siffertårta

Att göra en siffertårta till födelsedag är väldigt populärt just nu. Det är också väldigt fint, väldigt gott och alltid uppskattat. Men också- uppriktigt sagt- ganska krångligt!

Här visar jag ett sätt som inte alls är lika svårt men som ger precis lika fint slutresultat: Skippa bakandet av mördegssiffror och använd färdiga Bragokex!

Kexen mjuknar i kontakt med fyllning nästan på en gång och tårtan går att skära med tårtspade hur enkelt som helst. Jag gjorde min tårta någon timme innan festen, och den hann bli precis lagom mjuk.

Tårtan gjorde jag till min näst äldsta son som fyller 24 år idag. Vi var och överraskningsfirade honom igår efter en middag han hade hemma hos sig. Alla andra visste vad som komma skall förutom han, och det var så underbart att överraskningen funkade som det var tänkt. Han blev jätteglad! Vi var 11 personer i hans lilla etta och alla rymdes gott och väl att sitta runt hans utdragbara matbord. Det blev sent innan vi var hemma. Tiden går (för) fort när man har så trevligt!

Jag gjorde tre lager på min tårta. Antalet lager kan varieras från två lager ända upp till fem lager. Vill du göra annat antal lager på din tårta, glöm inte att anpassa mängden fyllning.  Min tårta har 21 Bragokex i varje lager och fyllningen hade nog räckt till en tårta på upp till 25 kex.

Jag har hallonkvarg på två av lagren. Det mittersta lagret har fyllning av dumlefluff. Den lite syrliga kvargen balanserar perfekt den lite översöta dumlefluffen och resultatet blir en fulländad smakkombination.

Till själva tårtan behöver du:

2 paket Bragokex, gärna ekologiska.

Pynt efter smak, jag använde hallon, blåbär, 100g chokladkaka, rosa snökulor och marschmallowblommor (se recept här nedan). Andra alternativ är till exempel frukt, godis, småkakor, macarons, maränger eller ätliga blommor.

Recept på fyllningar:

Fyllning 1, Dumlefluff (räcker till ett lager)

Gör gärna denna fyllning kvällen innan.

180-200g Dumle

3dl vispgrädde

Gör så här:

  • Häll 3dl grädde i en kastrull.
  • Tillsätt Dumle och låt smälta på låg värme under omrörning. Låt inte grädden koka upp.
  • När allt lösts upp, låt svalna till rumstemperatur. Låt sedan dumlegrädden stå i kylen över natten eller minst 6 timmar. Lägg gärna en bit plastfolie direkt på grädden så bildas det inget skinn på ytan.
  • Vispa upp till skum, som vanlig grädde.
  • Fyll en spritspåse med rund tyll med fyllningen.
Fyllning 2, hallonkvarg (räcker till två lager)

600g hallonkvarg

4dl vispgrädde

1/4dl socker

1/4dl Marsanpulver

röd karamellfärg

Gör så här:

  • Vispa grädden med sockret till ett hårt skum.
  • Tillsätt hallonkvarg, Marsanpulver och lite karamellfärg. Blanda väl.
  • Fyll en spritspåse med rund tyll med fyllningen.

Lägg Bragokex i form av din siffra, bokstav eller form du vill skapa, till exempel ett hjärta.

Fäst varje kaka i underlaget med en liten plopp av fyllning.

Gör 7 ploppar ovanpå varje kaka. Jag gjorde dessutom en extra plopp mellan varje kaka för att fästa dem vid varandra.

Lägg på nästa lager kakor och spritsa på andra fyllningen.

Sista lagret med kex och fyllning är på plats.

Nu kommer det roligaste, dekoreringen. Låt fantasin flöda och välj dekor efter tillfälle, säsong och mottagarens smak. Jag hade på bland annat små marschmallowsblommor på min tårta. Dem gjorde jag dagen innan, se nedan.

Du behöver små marschmallows, färgat socker och vit choklad. Det kan även vara trevligt att ha en silverpärla eller annan liten strösselboll mitt på blomman.

Jag hade färgat socker kvar sedan tidigare projekt. Färgat socker kan man antingen köpa färdigt eller göra själv genom att blanda socker, en droppe vatten och lite lite karamellfärg. Bred på en bricka över natten för att torka och mortla fint dagen därpå.

Klipp marschmallowsen diagonalt mitt itu. Doppa den kladdiga snittytan i färgat socker. Lägg en liten plopp smält vit choklad på bakplåtspapper och fäst löven på det. Lägg en sockerpärla i mitten.

Låt den vita chokladen stelna helt innan du försiktigt lyfter loss blommorna.

Tårta färdig att servera!

Stort lycka till med tårtbaket!