Dipp-uggla

Välkommen till min nya blogg!

nyttigt snacks

Första inlägget på min nya blogg, hur härligt som helst! Min nyaste blogg men inte min första blogg. Jag har faktiskt bloggat till och från i över tio år. Mina 3-4 första bloggar var dagboksliknande skildringar om det dagliga livet, med mest bilder på barnen och på det jag gjorde på dagarna. Skrivna för släkt och vänner som bodde längre bort.

Den här bloggen ska till största del vara en kreativ och förhoppningsvis inspirerande pysselblogg, nästan som ett pysselarkiv. Precis som min förra blogg var.  Den jag bara hade i ett halvår.  Jag la ner den för någon månad sedan på grund av tidsbrist. Men nu är jag sååå pepp på att blogga igen! Nu kör vi!

grönsaksfatgrönsaksdipp

Jag älskar älskar älskar grönsaker! Det spelar ingen roll hur de serveras, allt från råa till överkokta grönsaker och rotfrukter är lika gott tycker jag. Den enda grönsaken jag inte riktigt gillar är haricots verts. Den funkar att äta den med, men det är inget jag väljer att laga själv.

Bästa sättet att börja gilla grönsaker är att äta grönsaker 🙂 För att göra det lite extra roligt, kan man till exempel servera sitt grönsaksfat i uggleform! Allt det goda på fatet kan dippas i ugglans ögon. Passar utmärkt som plock medan man väntar på att grillen ska bli klar, som sockerfritt fredagsmys eller varför inte som nyttigt snacks på barnkalaset!

fräscha grönsaker

För att göra ett eget ugglefat behöver du följande:

  • En gurka
  • En gul paprika
  • En röd paprika
  • En bit blomkål
  • 300g minimorötter
  • 500g minitomater
  • 2-3 dl grönsaksdipp
  • Och så förstås ett lagom stort fat eller en bricka.

Börja med att skölja alla grönsaker noga. Om du vill, skala gurkan randig med en potatisskalare. Skär den i rejäla skivor.

Placera gurkskivorna på brickan i formen av en ugglekropp, enligt bilden.

Gör fötter på ugglan av sex minimorötter. Blanda till en dipp, med antingen färdig dipp-påse och gräddfil, eller gör en egen. Vill du ha vita ögon på ugglan, välj en dipp utan paprika, gurkmeija och liknande ingredienser med starkt färgämne.

Min dipp är enklast möjliga men passar till allt: Turkisk yoghurt med en vitlöksklyfta, lite salt och Italiensk salladskrydda.

Fördela dippen i två skålar och släta till ytan. Ställ skålarna högst upp på ugglan, som ögon. Som dippskålar har jag använt engångs kaffemuggar som jag klippt ner lite. Alla skålar jag hade hemma var nämligen för stora. Inte ens en uggla kan ha hur stora ögon som helst!

Skär paprikan i stavar. Gör vingar på ugglan av paprikastavar. Stapla minitomater i skarven mellan kroppen och vingarna.

Skär blomkålen i små buketter. Forma ett huvud på ugglan med blomkålsbuketterna. Gör ruffsiga fjädrar högst upp på huvudet med resten av minimorötterna.

snyggt grönsaksfat

Skär ut en näbb av gul paprika och placera mellan ögonen. Lägg två minitomater som jättepupiller i dippskålarna.

dippa grönsakernyttigt dipp

Och sedan är det bara att dippa och njuta!

Lycka till med din egen uggla! Och kom ihåg att den här arten är nära släkt med ruggugglan, och gillar därför att vara lite vind och sned åt alla håll 🙂