Chunky pläd av fleecefiltar

För ett par år sedan köpte jag en massa billiga fleecefiltar på Jysk. Tanken var att klippa dem i remsor och sticka en jättefilt av remsorna, en så kallad chunky pläd.

Det blev aldrig av då, men plötsligt en dag i förra veckan fick jag syn på filtarna i garderoben och blev jättesugen på att ta tag i projektet!

Jag hade sammanlagt 8 st filtar (7 st på bild och en som redan var klippt till garn). Jag använde 7 st till själva pläden och 1 till fransar/toffsar som avslutning. Med facit i hand skulle det räckt fint med 7 st eller till och mer 6 st filtar, allt som allt. Tyckte min pläd blev lite i största laget…

Börja med att vika filten dubbel. Klipp den till remsor, nästan hela vägen upp. Klipp först i mitten av filten, sedan i mitten av de båda halvorna, och i mitten igen på alla fyra remsorna. Åtta remsor ska det bli, alla klippta nästan ända upp.

Se till att du klipper filten i rätt riktning. Den är mer elastisk åt ena hållet. Remsorna ska gå att dra till långa ”korvar” på längden men vara nästan helt stela/styva i sidled.

Klipp sedan i mitten av varje remsa från andra hållet, åter igen nästan hela vägen upp.

Runda till sist av hörnen både uppe och nere. Enklast görs det genom att vika remsan dubbel såsom på bild.  Klipp på samma gång av vikningen i filtens överkant.

Dra i remsorna så att de krullar sig till tjockt fleecegarn.

På bilden tre färdiga nystan, innehållandes garn från tre filtar.

Skarva ändarna mellan varje filt med råbandsknop. Det är en enkel men hållbar knop som är väldigt användbar till det mesta, måste jag säga 🙂

Gör först en helt vanlig enkelknut och sedan en till, fast ”åt fel håll”. Alltså den änden som skulle vara överst på en vanlig knop, ska vara underst i stället.

Klipp bort ändarna. Knutarna kommer inte synas alls på den färdiga filten.

Sedan är det dags att sticka!

Man kan antingen använda sig av jättestickor som man köper på specialaffärer, sina egna armar eller till exempel en itusågad kvastskaft som stickor. Eller som jag: Två oöppnade presentpappersrullar!

Jag tycker pläden blir för gles med armarna som stickor. Kvastskaft är onödigt tungt. Trots att arbetet ligger på golver hela tiden, behöver man lyfta stickorna ett antal gånger. Presentpappersrullarna var perfekta både i tyngd och i diameter.

Jag lade upp 30 maskor som start. Sedan stickade jag vanlig slätstickning hela vägen upp. Slätstickning betyder att man stickar räta maskor på ena sidan och aviga på den andra sidan av stickningen. Men man kan även välja att till exempel sticka randigt, genom att växla mellan aviga och räta maskor på samma sida. Eller bara sticka aviga eller räta, hela vägen. Det beror helt på vilken slags yta man önskar på sin pläd.

Här har jag precis gjort en rät maska…

… och här, på andra sidan, en avig maska. Jag använde händerna till att göra maskor. Stickorna hade jag endast som förvaringsställe för maskorna.

Det finns mängder av videos på youtube på hur man stickar med armarna, hur man lägger upp maskor, hur man stickar slätstickning och annat grundläggande stick-kunskap.

 

När du är nöjd med längden på din pläd, är det dags att avsluta stickningen. Det gör man genom att sticka de två första maskorna som vanligt och därefter dra första maskan över den andra. Sedan stickar man nästa maska, och drar den föregående maskan över den nya maskan. Man stickar hela tiden en maska till och drar den förra maskan över den nya. På det sättet tar maskorna slut och resultatet blir en snygg och prydlig kant.

Fransarna gjorde jag genom att klippa fyra remsor av filtgarn och knyta fast dem dubbelt i ena änden av filten. Vid behov kan man snygga till tofsändarna med en sax.

Sedan är det bara det roliga kvar: Njuta av din härligt fluffiga, tunga, egengjorda fleecepläd!